Radio-bljesak koji se ponavlja stigao na Zemlju iz udaljene galaksije

Kanadski radio-teleskop je snimio drugi ikada ponovljeni brzi radio-bljesak, kratki signal izuzetne snage koji dolazi iz izvora daleko van Mlečnog puta. Misterija ovih radio-fenomena je za korak bliže razumevanju, zahvaljujući novim informacijama

Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment radio-teleskop
Foto: CHIME

 

Svemir nisu samo planete sa prstenovima, sjajne spiralne galaksije i šarene planetarne magline. Van vidljivog dela elektromagnetnog spektra, naš kosmos je prepun haotičnih radio-signala i mikro-talasa, čiji su izvori crne rupe, umiruće zvezde, solarni bljeskovi i nebrojeni drugi bizarni kosmički fenomeni. Mnogi od njih pronađu put do Zemlje.

Kanadski tim istraživača je upravo detektovao jedan takav fenomen. Ovo nije prvi put da se srećemo sa izvesnim brzim radio-bljeskovima – izuzetno snažnim i kratkotrajnim radio-signalima čiji izvori najverovatnije leže daleko izvan naše galaksije. Interesantan deo je to što je u pitanju signal koji se ponavlja. Isti fenomen je zabeležen samo jednom pre ovoga.

SLUŠAJUĆI NEBO: OTKRIVANJE VANZEMALJACA

Radio-teleskop CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), novo kanadsko tehnološko čudo ugneždeno u planinama Britanske Kolumbije, snimio je ukupno 13 brzih radio-bljeskova, među kojima i novog ponavljača. Nova tura podataka povećava poznatu populaciju ovih signala na oko 40.

„To što znamo da postoji još jedan signal koji se ponavlja, sugeriše da ih možda ima još“, rekla je u saopštenju medijima Ingrid Sters, astrofizičarka sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji i članica tima koji je napravio otkriće. „A sa više ponavljača i više izvora dostupnih za izučavanje, možda ćemo uspeti da razumemo ove kosmičke zagonetke – odakle dolaze i šta ih uzrokuje.“

 

 

Ono što do sada znamo o misterioznim brzim radio-bljeskovima nije mnogo. Uglavnom traju po nekoliko milisekundi, tokom kojih emituju bizarne količine energije – nekada čak poređene sa onom koju naše Sunce oslobodi tokom jednog veka. Najverovatnije dolaze iz izuzetno udaljenih izvora, lociranih daleko van naše galaksije.

Do sada ih je uglavnom karakterisalo potpuno odsustvo pratećih elemenata očekivanih kod ovakvih pojava – sjajne eksplozije vidljive u optičkom delu spektra, kao i gama-zraka.

Koliko god bili spektakularni, ovi fenomeni su veoma zbunjujući za naučnike, koji su pokušavali da ih objasne kako spajanjem neutronskih zvezda, crnim rupama, tako i vanzemaljskom tehnologijom.

Ipak, astronomi ovog puta ipak ne favorizuju male zelene kao rešenje misterije. Što je neka pojava češća, veća je verovatnoća da je prirodna, a ovo je već drugi put da smo uhvatili bljesak koji se ponavlja.

 

Fotografija pod nazivom Hablovo ultra-duboko polje: svaka tačka svetlosti na slici predstavlja jednu galaksiju
Izvor: NASA

 

Aktuelni ponovljeni signal, označen sa FRB 180814.J0422+73, udaljen je od Zemlje jednu ipo milijardu svetlosnih godina. Njegov prethodnik, prvi detektovani brzi radio-signal koji je ispaljen više puta tokom poslednjih nekoliko godina, duplo je dalji. Poređenja radi, naša galaksija, Mlečni put, ima prečnik od oko 100.000 svetlosnih godina. Ovi ekstremno intenzivni bljeskovi definitivno nisu u našem svemirskom susedstvu.

U naučnom žurnalu Nature su 9. januara objavljene čak dve studije koje se bave analizom novoprikupljenih podataka.

Za razliku od većine starijih bljeskova, koji su bili zabeleženi na radio frekvenciji od oko 1400 megaherca, signali koje je snimio CHIME se nalaze mnogo niže, na frekvencijama između 400 i 800 MHz. Ovo astronomima daje značajan uvid kako u okruženje iz kog su došli, tako i u potencijalne izvore.

Ukoliko CHIME i njemu slični teleskopi nastave sa ovom stopom prikupljanja informacija, vrlo je moguće da ćemo ubrzo skinuti veo misterije sa čudesnih brzih radio-bljeskova.

Dve pomenute studije iz žurnala Nature možete pronaći ovde i ovde.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *