Beogradski učenici se pridružuju Školskom štrajku za klimu

U petak, 5. aprila, u 16 časova, u Pionirskom parku održaće se prvi beogradski Školski štrajk za klimu

Foto: Jonathan Kemper, Unsplash

Groznica klimatskog aktivizma, inicirana od strane šesnaestogodišnje Grete Thunberg, zahvatila je i Srbiju. U petak, 5. aprila, u 16 časova, u Pionirskom parku će se održati prvi beogradski Školski štrajk za klimu.

U pitanju je mirni skup, na kome neće biti šetnje, i pri kom nije u planu napuštanje parka. Organizatori navode da je cilj skupa podrška omladini širom sveta koja se bori za klimatsku pravdu.

Međunarodni panel za klimatske promene Ujedinjenih Nacija (IPCC) prošle godine je predstavio izveštaj prema kome će planeta dostići kritičnu tačku zagrevanja već 2030. Nakon toga, biće kasno da reagujemo. Naime, do tada će se atmosfera Zemlje zagrejati za 1.5 stepeni Celzijusa iznad pred-industrijskog nivoa. Taj broj možda deluje nisko, ali je u realnosti sve iznad njega pogubno po život kakav znamo.

Istražite više o Školskom štrajku za klimu i Greti Thunberg.

Čitajte o klimatskim promenama i čovekovom uticaju na planetu.

Podsetimo, Školski štajk za klimu je međunarodni napor srednjoškolaca i osnovaca da donosiocima odluka širom sveta daju do znanja da neće sedeti skrštenih ruku dok se krše odrednice Pariskog sporazuma, i dok se žmuri na klimatsku krizu.

Mada zahtevi blago variraju od zemlje do zemlje, i često su usmereni na lokalnu regulativu, ujednačeni su u svojoj osnovnoj ideji: đaci zahtevaju smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu, i traže da se zemlje drže odrednica iz Pariskog sporazuma.

U proglasu koji su organizatori skupa objavili, đaci ističu postojanje dileme koja se tiče obrazovanja: čemu ulaganje u sopstvenu budućnost, kada naučnici odavno tvrde da život kakav poznajemo neće imati budućnost ako hitno ne počnemo da delamo i menjamo stvari na bolje?

„Mi smo mladi ove zemlje i mi pozivamo akciju. Pridružujemo se svetskom pokretu mladih koji su izašli na ulice, motivisani željom za promenama“, kažu organizatori.

Beogradski učenici su jasni i koncizni u svojim zahtevima:

  • Želimo činjenice! Mi danas nemamo informacije o stanju naše životne sredine. Svedoci smo zagađenja vazduha, vode i zemljišta ali ne znamo koliko je stanje zaista loše i na koji način ćemo poboljšati situaciju.
  • Zahtevamo hitnu klimatsku akciju! Želimo da Srbija donese plan za borbu protiv klimatskih promena koja će sadržati mere smanjenja emisija štetnih gasova, plan pošumljavanja i druge, nephodne mere.
  • Tražimo uvođenje ekološkog obrazovanja na svim nivoima obrazovanja! Naše neznanje nas je dovelo do ovde a obrazovanje nas ne sprema za budućnost. Generacije koje dolaze moraju imati znanja o životnoj sredini i veštine da je očuvaju.

Greta Thunberg je u martu ove godine nominovana za Nobelovu nagradu za mir, zbog svog klimatskog aktivizma.

Pridružite se aktivistima na Fejsbuk stranici Petkom za budućnost – Fridays for Future Srbija i prijavite se na Fejsbuk događaj protesta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *